Kan fokus på det oprindelige skabe grobund for fremtiden?
Ja! Det mener man afgjort i den lille by Auning i Norddjurs, som lægger landskab til både Det Grønne Museum og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. Her har en øget opmærksomhed omkring vores materielle og levende kulturarv skabt et solidt fundament for nye muligheder og økonomisk vækst i området.
Da Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum i Hørsholm og Dansk Landbrugsmuseum i Auning fusionerede til Det Grønne Museum den 1. januar 2017, var mange spændte på, hvordan sammenlægningen kunne bringe ny værdi og nye oplevelser til området. En spænding, der i dag er afløst af stolthed, fortæller Anne Bjerrekær, direktør for Det Grønne Museum:
”Vi oplever en stor opbakning, ikke mindst i lokalsamfundet, til både det nye museum og Gammel Estrup, der ligger næsten side om side. Med en venneforening på knap 1.000 medlemmer og 350 frivillige, er der ingen tvivl om, at beboerne både i og omkring Auning er stolte af vores museer”.
Det levende museum
Og det er netop denne opbakning, der er med til at gøre museerne levende. De mange frivillige bidrager hver især til at give fortiden liv og relevans for fremtiden gennem en aktiv formidling, der supplerer de 8 faste udstillinger på Det Grønne Museum. Her kan man allerede nu få et indblik i jagt, skovbrug, landbrug og madkultur gennem en periode på over 6000 år – og nye udstillinger er på vej. Alt imens gamle husdyrracer græsser på markerne omkring museet.
”Et af vores formål er at bidrage til bevaring af de oprindelige racer, samt gamle danske sorter af frugt, grøntsager og urter, som vi dyrker i vores landbrugsbotaniske have”, forklarer Anne og fortæller, at det også har resulteret i et tæt samarbejde med de lokale fødevareproducenter.
Et område i rivende udvikling
Både Det Grønne Museum og Gammel Estrup har været med til at sætte Auning på landkortet og gøre området attraktivt. Det fortæller Anja Hedegaard, der er formand for Auning Borgerforening:
”Vi har oplevet en positiv udvikling indenfor både erhvervs-, kultur – og forretningsliv og en stor tilflytning gennem de senere år, så det betyder da afgjort noget, at vi har fået Det Grønne Museum til området. Mange har måske hørt om museerne, men kender ikke Auning, og her er det min erfaring, at de ofte bliver overraskede, når de lægger vejen forbi vores by og oplever et butiksliv, som kun få mindre byer er så heldige at have”, siger Anja og fortsætter med stolthed i stemmen:
”Men vi bakker også om omkring det og arbejder målrettet i Borgerforeningen for at sikre Aunings fortsatte vækst. Blandt andet med delebiler, mange spændende byggegrunde og et rigt foreningsliv” slutter Anja. Og med 100.000 museumsgæster om året, er der god grund til fortsat at bakke op omkring både Auning og byens museer.