Danmark er nummer 6 i verden blandt robotnationer og har det tredje største område i verden, hvor virksomheder og undervisning er samlet inden for robotteknologi, nemlig på Fyn og omkring Odense og Syddansk Universitet. Foto: Colourbox.

Når fremtidens ­arbejdsplads går digital

Findes der redskaber og systemer, der i større grad hurtigt og nemt måske ikke ­revolutionerer, men blot evolutionerer vores digitale fremtidige arbejdsplads?

PWC’s undersøgelse ”Global Automation Waves, 2018” fortæller os om udviklingen på området digitalisering og robotics, idet PwC identificerer tre bølger af automatisering mellem nu og midten af ​​2030:

Algoritmebølgen (vejledning til at løse opgaver/problemer) er allerede i gang og involverer automatisering af struktureret dataanalyse og enkle digitale opgaver, såsom kreditevaluering for låntagere. Denne bølge af innovation kunne komme til modenhed i begyndelsen af ​​2020’erne.

Augmentationsbølgen (betyder forøgelse) er også godt igang, men vil sandsynligvis nå sit fulde potentiale sidst i 2020’erne. Forøgelsesbølgen er fokuseret på automatisering af gentagelige opgaver og udveksling af information samt videreudvikling af luftdroner, robotter i lagerhuse og semi-autonome køretøjer.

I den tredje autonomibølge (selvbestemmelse), der modnes i midten af ​​2030’erne, vil Artificial Intelligence (kunstig intelligens) i stigende grad kunne analysere data fra flere kilder, træffe beslutninger og tage fysiske handlinger med ringe eller ingen menneskelig indgang, såsom fuldautonomiske køretøjer.

Hvor er Danmark i den digitale udvikling i dag?

De systemer eller de muligheder, der ­allerede byder sig, er systemer der i større grad er standardopgaver, der kan løses ofte simpelt eller i en proces, der er tilbage­vendende i struktur og udførelse. Det er på mange områder sket med indførelsen af robotter, hvor man udfører processerne maskinelt eller digitalt.

Danmark er nummer 6 i verden blandt robotnationer og har det tredje største område i verden, hvor virksomheder og undervisning er samlet inden for robotteknologi, nemlig på Fyn og omkring Odense og Syddansk Universitet.

I en økonomisk analyse fra Dansk ­Metal fra 2018 er hovedkonklusionerne blandt andet: Målt på robotintensiteten ligger danske virksomheder i top-10 på verdensplan, nærmere bestemt på en solid 6. plads. Renset for bilindustrien ligger Danmark på 1. pladsen i Europa og 4. pladsen på verdensplan. Danmark mangler over dobbelt så mange operationelle industrirobotter i 2016 for at have samme robotintensitet som Singapore, der ligger nr. 1 på verdensplan, når der ses bort fra bilindustrien.

Så vi er på vej, men vi bør i alle brancher skabe en innovativ systemudvikling, som kan bringe os endnu, tættere på forkant i udbredelsen af robotteknologien.

Redskaber til at skabe motivation

Udover vi i dag benytter de digitale robotmuligheder i områder som telefonomstilling eller ordremodtagelse, så vil der i de kommende år skulle sættes fokus på de områder, som i en større grad udnytter mulighederne for at skabe grobund for, at medarbejdere kan ”work smarter not harder”. Det vil sige vi skal vurdere alle interne arbejdsgange, vores evner til at videndele, optimere samarbejdsformerne og ikke mindst i de fysiske processer undersøge mulighederne for at benytte robotteknologien til at højne sam­arbejdsmulighederne og produktiviteten – så vi skaber en større motivation hos alle ansatte til at tage aktiv del i både organisationens og egen udvikling.

Udfordr derfor din organisation og medarbejderne, skab innovationsmiljøer, hvor I løbende ser på arbejdsprocesserne og muligheden for at optimere disse, og så til gengæld få mere tid til de opgaver, som forbedrer organisationens konkurrence- og indtjeningsevne.

Kim Staack Nielsen, CEO, DANSK HR