Danske virksomheder hænger i bremsen
Når det kommer til implementering af digitale forretningssystemer, så bør danske virksomheder have mere fart på mener eksperter.
Vi lever i en tidsalder hvor nye teknologier hele tiden dukker op. Det gælder ikke mindst indenfor forretningssystemer, og mulighederne er store. Ikke desto mindre er danske virksomheder ikke så hurtige til at komme med på digitaliseringsvognen som de burde.
”De danske virksomheder forstår ikke helt det niveauskifte der er i teknologien. Man snakker med de samme leverandører man altid har snakket med, og har generelt en tendens til at hænge lidt i bremsen. Det er altså ikke en vindende platform,” siger Per Ahlmann Andersen, medlem af bestyrelsen i Dansk IT.
Det er samme tendens Lars Obbekjær Christensen, CEO hos ELO Digital Nordic ser.
”De nye teknologier kan forbedre virksomhedernes performance, alligevel er de sene til at se udbyttet heraf,” siger Lars Obbekjær Christensen.
Det som Per Ahlmann Andersen ser er, at danske virksomheder nok besidder nogle mere klassiske kompetencer, der i højere grad er siloorienterede.
”De har måske nok kompetencer indenfor Business Intelligence-systemer eller ERP-systemer, men ofte ikke nogen der kan række på tværs af siloerne,” siger Per Ahlmann Andersen.
Det betyder at virksomhederne ofte kompetencemæssigt er sat op mod øer af teknologier. Og det betyder at næste niveau af indsigtsoptimering er, at bygge bro mellem alle de systemer der er i en virksomhed.
”Det er utrolig vigtigt at sætte dine systemer op, så du kan udveksle data mellem dem. For kun når du bringer dine data i anvendelse, kan du tage handling på baggrund af dem. Siloorienteringen skaber blindgyder for data, og derfor er det vanskelig at tage værdiskabende handlinger på baggrund af dem,” siger Lars Obbekjær Christensen.
Strategien på plads
For at undgå at hænge i bremsen, eller at miste data der ender i siloer, er det vigtigt at have et strategisk fokus på, hvilke forretningsmæssige muligheder de digitale teknologiver giver.
”Det er vigtigt at den strategi fokuserer på værdiskabelsen, og ikke på en enkelt funktion eller opgave. For det er værdikæden, der skal optimeres, og så skal du have kompetencerne i huset til løbende at digitalisere dine processer, og gerne også dine produkter,” pointerer Lars Obbekjær Christensen.
Per Ahlmann Andersen er dog positiv overfor udviklingen, for han ser masser af potentiale i virksomhederne når det kommer til at udnytte de digitale muligheder.
”Der er masser af kompetencer og inerti i virksomhederne, ikke mindst hos medarbejderne. For dem er det et spørgsmål om at vedligeholde deres værdi som datamedarbejder, og de mange certificeringsmuligheder er noget de fleste medarbejdere gerne vil i gang med,” siger Per Ahlmann Andersen.
Virksomhederne skal også være opmærksomme på, at hvis du ikke udvikler din virksomhed, så er du reelt i gang med at afvikle den.
Hvis du holder fast i den gamle teknologi, så bliver du kørt ud over rampen, og hvis dine konkurrenter indfører en ny teknologi mens du vælger ikke at gøre det, så mister du måske opgaver til dem
Lars Obbekjær Christensen, CEO hos ELO Digital Nordic
”Hvis du holder fast i den gamle teknologi, så bliver du kørt ud over rampen, og hvis dine konkurrenter indfører en ny teknologi mens du vælger ikke at gøre det, så mister du måske opgaver til dem. Det er nødvendigt at være på forkant med anvendelse af de digitale teknologier,” pointerer Lars Obbekjær Christensen.
Per Ahlmann Andersen er helt enig, og mener at du er nødt til at acceptere at der kommer nye teknologier til, og at gamle derfor må dø.
”Du er også nødt til at acceptere, at hvis du skal være helt med på beatet, så kan du ikke lade dine systemer blive gamle. Når vi snakker om f.eks. økonomisystemer, så bør du som minimum kigge dem igennem hvert tredje år for at sikre at de kan det de skal, og hvis ikke – så skal de udskiftes,” fremhæver Per Ahlmann Andersen.
Derfor mener han også, at digitaliseringen og brug af AI og Big Data, kun kommer til at ske i de virksomheder der er eksperimenterende, og som holder nøje øje med, hvad der sker i branchen.
”Man skal f.eks. kunne samle analytiske data fra ERP-systemer og alle andre relevante systemer, og sidestille de data med hvad der sker i kernesystemerne, og på den baggrund træffe kloge beslutninger. Og det kommer ikke til at ske, hvis din virksomhed læner sig op ad de gamle virksomhedssystemer og leverandører,” slutter Per Ahlmann Andersen.
Lars Obbekjær Christensen mener også at virksomhederne er nødt til at følge med teknologisk. For de digitale teknologier er allerede tilgængelige:
”Det er i høj grad et spørgsmål om, at virksomhedernes digitale strategi sikrer, at man får opsøgt viden om de teknologier, som er klar til at styrke værdikæden.”