"Jeg synes, at vi sammen med flere stærke virksomheder og NGO’en Plastic Change er blevet del af et særdeles spændende projekt, hvor alle byder ind med deres spidskompetencer" - Jan Bybjerg Pedersen.

Fra fiskenet til fiskekasse

Stort miljøsamarbejde skal omdanne gamle fisketrawl til bæredygtige kasser af genbrugsplast.

Når man siger hav og plastik i samme sætning, er der sjældent gode nyheder på vej. Men et nyt samarbejde imellem en miljøorganisation og en række virksomheder skal bane vej for plastikkasser i 100 procent bæredygtig plast og færre efterladte fiskenet og tovværk i havene.

Samarbejdet under navnet Oceanbox – trawl til kasse sker i form af et projekt, hvor gamle trawl, net og reb fra danske og hollandske fiskekuttere skal laves om til kasser, der opfylder krav til sporbarhed, renhed og konkurrencedygtig produktion.

En af de deltagende virksomheder i projektet er den sjællandske virksomhed Schoeller Plast, som i mere end 50 år har arbejdet intenst med genanvendelse af plast til produktion af alt fra ølkasser til designprodukter. Salgs- og udviklingsdirektør Jan Bybjerg Pedersen er begejstret for samarbejdet:

”Jeg synes, at vi sammen med flere stærke virksomheder og NGO’en Plastic Change er blevet del af et særdeles spændende projekt, hvor alle byder ind med deres spidskompetencer. Vi arbejder til daglig med cirkulære emballageløsninger og kan tilføre en masse knowhow om udvikling og produktion, mens eksempelvis Plastic Change er god til at sætte en offentlig dagsorden omkring de miljøproblemer, som vi forsøger at løse,” siger han.

Fuld opbakning

Plastic Change kæmper imod plastforurening – ikke mindst i havene, hvor alt fra mikroplast til efterladte fiskenet gør skade på havmiljøet og dyrelivet. Her er der også begejstring for projektet:
”Plastik har en række fordele. Det er blandt andet et let materiale, som kan lette energiforbruget ved transport. Og Lego-klodser er et godt eksempel på plastik, der ikke afgiver skadelige kemikalier og samtidig kan bruges af generation efter generation. Men ofte bruges plastik som engangsmateriale og kan ende i havmiljøet, og der giver Oceanbox-projektet mulighed for at nedbringe forureningen og samtidig genbruge plastikken på en bæredygtig måde. Det bakker vi fuldt op om,” siger kommunikationschef hos Plastic Change, Lisbeth Engbo.

Stigende efterspørgsel

Projektet, der støttes af Miljø- og Fødevareministeriets Miljøtekniske Udviklings- og Demonstrationsprogram, løber over 12 måneder, er startet, fordi alle parter i projektet har mærket en markant stigning i efterspørgslen på cirkulære plastemballageløsninger. I projektperioden skal der gennemføres en lang række tekniske analyser og produktionsanalyser for at afklare, hvor stor en genanvendelsesgrad man kan forvente af de gamle fiskenet og reb, forklarer salgs- og udviklingsdirektør Jan Bybjerg Pedersen fra Schoeller Plast.

”Uden at det skal blive alt for teknisk, skal vi have udvundet det maksimale af nettene og omdanne det til plastikpiller, som vi så arbejder videre med for at fastslå materialets mekaniske egenskaber, når vi begynder at støbe. Indtil nu ser det meget lovende ud, og vi vil gerne bruge de gamle trawl i en række genbrugsplastprodukter, hvis det viser sig at holde stik,” siger han.
For hans kunder er historien bag genbrugsplasten nemlig ikke helt ligegyldig:

Der er efterhånden mange virksomheder, der har bæredygtighed som en parameter i deres markedsføring, og genbrug af gamle fiskenet lyder måske lidt mere spændende end genanvendelse af bobleplast
Jan Bybjerg Pedersen, salgs- og udviklingsdirektør, Schoeller Plast