Stål er klimaguld
Bygninger tegner sig for omkring 40 procent af Danmarks energiforbrug, ligesom opførelse af bygninger lægger beslag på mange ressourcer. Derfor står bæredygtighed højt på byggeriets agenda. I Lindab arbejder man løbende på at optimere produktionsprocesserne for at reducere miljø- og klimaaftrykket.
En mands affald er som bekendt en anden mands guld. Den tese gælder også i bygge- og anlægsbranchen hvor der er behov for bæredygtige alternativer og løsninger. Det sker blandt andet ved at arbejde aktivt med den cirkulære økonomi.
Hos den børsnoterede svenske virksomhed Lindab arbejder man løbende på at optimere produktionsprocesserne for at reducere miljø- og klimaaftrykket. Det sker blandt andet ved at arbejde aktivt med den cirkulære økonomi og udvikle nogle af markedets mest bæredygtige porte.
”Som en del af virksomhedens bæredygtighedsstrategi er Lindabs porte udviklet, så de er så miljøvenlige som muligt. I produktionen anvender Lindab stål, der er et af få materialer, som kan genanvendes et uendeligt antal gange, uden at dets egenskaber går tabt. Porte fra Lindab er skabt til at holde i mange år, og selv når de har udtjent deres funktion, slutter deres rejse ikke, da portene er 98 procent genanvendelige og hermed indgår naturligt i den cirkulære økonomi,” siger Mette Brøndum, der er direktør i Lindab A/S.
Når de gamle tagrender skal udskiftes, vælger mange ståltagrender på grund af den lange levetid og det flotte udtryk og så hører stål til blandt de mest bæredygtige byggematerialer
Mette Brøndum, direktør i Lindab A/S
Lindab leverer nogle af markedets mest bæredygtige port-løsninger. Virksomheden nøjes ikke kun med at minimerer miljøbelastningen, men de gør det også muligt for kommende generationer at genanvende hovedparten af porten.
”Vi tænker den cirkulære økonomi ind fra starten. Det medfører et lavere CO2 -udslip i naturen og et mindre energispild,” siger Mette Brøndum.
Produktionen af portene er klimaoptimeret. Kernen i Lindabs porte består af ekstruderet polystyren, hvilket medfører, at de ved produktionen udleder 50 procent mindre CO2. Portene produceres på vores fabrik i Danmark, hvor der i høj grad anvendes grøn, vedvarende energi. Denne kombination betyder, at portenes miljømæssige aftryk er minimalt i forhold til andre porte på markedet.
Byg grønt med stål
”Stål er i dag det foretrukne valg i byggebranchen, når der skal bygges højt, stort eller kompliceret. Materialet er let og meget robust og flere kommuner har nedsat forbud mod at anvende zink, da der er risiko for afsmitning af skadelige giftstoffer i grundvandet, når det regner. Der er en stigende tendens til miljøbevidsthed i bæredygtigt byggeri,” siger Mette Brøndum.
Stål er et alsidigt materiale, der med sin lave vægt, lange levetid og minimale vedligeholdelse er et oplagt valg til byggeriet. Forholdet mellem styrke og vægt er mange gange bedre end mange andre materialer, og da stål er genanvendeligt, er det samtidig skånsomt mod miljøet.
Det er imidlertid ikke kun i store og komplicerede prestigebyggerier, at stål indtager en central rolle. I takt med at bæredygtighed og boliger med lavt vedligehold fylder mere og mere for danskerne, får flere private boligejere øjnene op for stålets kvaliteter i forhold til styrke, bæredygtighed og lange levetid.
”Vi får flere og flere forespørgsler på vores stålløsninger til tag og tagrender fra både privatpersoner og arkitekter. Når de gamle tagrender skal udskiftes, vælger mange ståltagrender på grund af den lange levetid og det flotte design. At stål er blandt de mest bæredygtige byggematerialer kan mærkes i den stigende efterspørgsel” siger Mette Brøndum.