Janus Sandsgaard, Digitaliseringspolitisk fagchef hos Dansk Erhverv

Skyen beskytter din computer

Om du arbejder hjemmefra eller fra virksomheder betyder rent sikkerhedsmæssigt ikke noget – hvis din virksomhed altså baserer deres it på en cloudløsning

Coronakrisen har betydet, at mange virksomheder har været nødsaget til at sende deres medarbejdere hjem, og etablere mere eller mindre midlertidige hjemmearbejdspladser. Rent it-sikkerhedsmæssigt lyder det som et potentielt mareridt, men sådan behøver det ikke være.

Hvis du har en virksomhedslaptop eller pc, så er det din arbejdsplads du tager med hjem, og hvis virksomheden så har baseret deres infrastruktur på en cloud-løsning, så ændrer det ikke ved sikkerhedsniveauet,” lyder det fra Martin Lundsgaard, Partner og CTO hos timengo.

Martin Lundsgaard, Partner og CTO hos timengo

 

Janus Sandsgaard, Digitaliseringspolitisk fagchef hos Dansk Erhverv er enig:

Cloud computing kan forvandle pc’en til en dum terminal, og det kan være ganske klogt,” siger Janus Sandsgaard.

Så uanset hvor du befinder dig, bliver du hverken mere eller mindre usikker, hvis din arbejdsplads er baseret på cloud-løsninger. Derfor er vi generelt ret glade for cloud computing, da det er en ret fleksibel forretningsmodel. Her overlader du nemlig sikkerheden til de professionelle,” siger Janus Sandsgaard.

Begge kan fortælle, at sikkerhed i forbindelse med cloud-løsninger, har nogle enorme muskler. Martin Lundsgaard forklarer, at hvis du laver sikkerheden selv, står du alene overfor hackerne, mens cloud-sikkerhed er som at melde sig ind i NATO alliancen.

”Her er det virksomheder som Microsoft, Google og Amazon der står bag. De bruger kæmpe beløb på at vedligeholde deres infrastruktur og sikkerhed. Og de bygger deres sikkerhed op omkring en såkaldt zero-trust model. De stoler ikke på nogen, og på den måde beskytter de deres brugere, kunder og data,” fortæller Martin Lundsgaard.

Han mener at de sikkerhedsværker er utrolig svære at komme igennem, og at virksomheder der har et cloud-baseret forsvar er fantastisk god stillede.

”Der er helt sikkert store muskler i skyen. De holder øje med alt 24/7, og du er sikker på at du altid har nyeste version af alt. For langt de fleste SMV’er er det klart den bedste vej frem”, siger Martin Lundsgaard.

Tricktyvene er noget helt andet

Men hvor skyen nok kan give en bedre beskyttelse mod ransomware, cryptolockere, malware, spam og så videre, så stiller sagen sig anderledes når det kommer til tricktyvene.

Her under Coronakrisen har de skruet op for aktiviteterne, og selvom vi endnu ikke har nogle tal for, hvor mange der er faldet for dem, eller hvilke konsekvenser de har haft, så er der ingen tvivl om, at de har været aktive.

“Angreb fra tricktyve, scammere og lignende er klart steget her under Coronakrisen. Bare det, at så mange af os har arbejdet hjemmefra, har gjort at flere er i risikogruppen. Og samtidig er der ingen tvivl om, at de har skruet op for aktiviteten,” mener Martin Lundsgaard.

For når det kommer til tricktyvene, så kan vi nemlig ikke beskytte os med hardware eller software. De angriber der, hvor det er lettest at komme igennem – brugerne.

Det er kun et spørgsmål om tid før vi alle falder i. Vi kan arbejde med risikoen systematisk og nedbringe den, men der er ingen tvivl om, at vi alle er potentielle ofre for svindel,” fortæller Janus Sandsgaard.

For tricktyvene gør nemlig deres hjemmearbejde. De sætter sig ind i, hvad direktøren, økonomimedarbejderen og så videre hedder, om de er på ferie, hvordan de skriver, hvordan de tiltaler folk og på den måde kan de let overbevise stressede og pressede medarbejdere om at udbetale straksbeløb, eller betale tvivlsomme regninger.

”De spiller på stress og folks ønske om at gøre et godt job, og de er dygtige,” pointerer Janus Sandsgaard.

Coronatiden har samtidig betydet, at der nærmest er en perfekt storm. Folk arbejde hjemmefra, måske på usikre hjemmecomputere, de har ikke fysisk kontakt med deres chef, medarbejdere eller kolleger, og så er det altså let at falde for tricktyvene,” fortæller Martin Lundsgaard.

Her er Martin Lundsgaards gode råd at bruge multifaktorsikring for at beskytte mod tricktyve.

”MFA er nøglen til at undgå over 90% af alle tricks – det er den vigtigste sikring mod tricktyveri overhovedet,” slutter Martin Lundsgaard.

Om Coronakrisen har betydet en stigning i datalækager eller -brud ved vi endnu ikke. Det er noget vi kommer til at læse mere om senere på året, når de tendenser ligger klar.