Eksplosion i e-handel
E-handel går godt i Danmark, og Corona-krisen fik onlinehandel til at eksplodere. De mange digitale muligheder gør samtidig at virksomhederne kan lære deres kunder endnu bedre at kende, og det er en fordel for alle
Danske virksomheder er rigtig gode til at udnytte de muligheder som digitaliseringen giver for at handle online, og forbrugerne tager de muligheder til sig med glæde.
Det er dog ikke kun forbrugerne der er glade for mulighederne for at shoppe online, også B2B-handel flytter i stadig større grad online, det fortæller Sidsel Dyrholm Holst, branchedirektør i DI Handel.
Onlinehandel er i høj grad noget der bruges i B2B-handel. Vi ser hvordan nettet bruges til at researche produkter og ydelser, hvordan indkøbsprocessen kan starte online og ende med at blive færdiggjort med direkte kontakt, eller salg der er online hele vejen. Vores tal viser, at otte ud af ti salg i B2B-segmentet er startet online, så det er vigtigt at være til stede digitalt,” mener Sidsel Dyrholm Holst.
Forbind den fysiske og virtuelle verden
Den udvikling er blevet forstærket af Corona-krisen, og Lars Grønkjær, nordisk direktør hos Salesforce, kan fortælle hvordan de oplever at tankegangen hos B2B-segmentet er blevet ændret under denne pandemi.
”Der har været en enorm interesse for onlinehandel indenfor B2B. Corona-krisen betyder at man ønsker at være mere digital med kunderne,” mener Lars Grønkjær.
Han ser også hvordan den fysiske og virtuelle verden kan forbindes gennem online-handel, ikke mindst fordi virksomheder oplever at barrieren til at komme ind på nye markeder er faldet.
Netop det at forbinde de to handelsmåder, er noget som virksomheder er begyndt at gribe fat i. Både Lars Grønkjær og Sidsel Dyrholm Holst kan berette om virksomheder der både har fysiske butikker og online butikker, og hvordan det setup kan udnyttes til endnu bedre salg.
Når du kender dine kunder fra onlinehandel, kan du give dem en bedre service og betjening i butikken, og de informationer du får om kunden i butikken, kan være med til at give kunden en bedre oplevelse når den handler online,” pointerer Lars Grønkjær.

Lars Grønkjær, nordisk direktør for Salesforce Commerce Cloud
Tendensen er klar
E-handel har i flere år været en stigende tendens, og Corona-krisen har absolut ikke lagt en bremse på den udvikling, tværtimod.
”Før Corona så vi, hvordan almindelig handel voksede med omkring to procent om året, og e-handel voksede med omkring ti til femten procent om året. Den tendens har været stabil gennem de sidste ti år,” fortæller Lars Grønkjær.
Men så kom Corona-krisen og så gik det stærkt. Pludselig var der virksomheder der voksede med mellem 100 og 300% om måneden i forhold til samme måned sidste år, ikke mindst de virksomheder der havde varer der var efterspurgte og som hurtigt formåede at omstille sig.
”Når vi så kommer ud på den anden side af Corona-krisen, så skal vi nok se at onlinevæksten falder noget igen, men den vil stadig være stigende i forhold til sidste år. Jeg tror også at vi, bredt i branchen, kommer til at se flere måder at handle på. F.eks. at handle i en onlinebutik, og så tage ned og hente varerne i en fysisk butik eller afhentningssted,” mener Lars Grønkjær.
Sidsel Dyrholm Holst er enig, hun oplevede også, hvordan virksomheder der ikke for alvor havde nogen onlinehandel, pludselig fik øjnene op for mulighederne.
”Vi tror på at det boost som e-handel har fået, kommer til at betyde, at væksten vil fortsætte. Den vil måske falde lidt, men ikke tilbage til det niveau vi så før Corona-krisen,” pointerer Sidsel Dyrholm Holst.
Hun fortæller hvordan DI Handel har oplevet, at lokale handelsstandsforeninger har taget initiativ til lokale platforme, hvor de lokale butikker kan sælge deres produkter, noget hun er overbevist om, har givet mange blod på tanden til at udvide onlinehandel efter Corona-krisen er overstået.
”Men det er også vigtigt. For det vil være den sikre vej til lukning, hvis virksomhederne ikke tænker de digitale kanaler ind i deres salg,” fremhæver Sidsel Dyrholm Holst.
E-handel gør, at du kender din kunde bedre, og at du kan sikre ham en bedre oplevelse. Kunden fokuserer nemlig på den sidste gode oplevelse, og undersøgelser viser, at 83% er villige til at betale mere for en vare, hvis de får en bedre oplevelse,” slutter Lars Grønkjær.