"Stort set alle kroge af en virksomhed i dag har behov for at være forbundet til internettet, for alt ligger i dag i skyen. Og det betyder at du som virksomhed er nødt til at tænke dig om. For med konstant adgang til internettet kommer der ting du skal tage højde for,” - Senior Vice President hos GTT Communications Inc i Norden. Foto: Colourbox.

Dansk erhvervsliv kan ikke komme udenom skyen

For få år siden blev cloud-teknologi betragtet som en god idé. I dag er den en bydende nødvendighed for danske ­virksomheder, hvis de ønsker at klare sig i fremtidens konkurrence.

”Cloud-teknologien er i høj grad omdrejningspunktet for, hvordan virksomheder tænker IT og netværksinfrastruktur. Den er en konstant driver for udvikling af nye forretningsmodeller, og derved kan den true eksisterende forretningsmodeller,” siger Søren Wiinholt-Petersen, Senior Vice President hos GTT Communications Inc i Norden.

GTT Communications Inc. er en verdensførende Tier 1 virksomhed der tilbyder en omfattende række cloud-netværkstjenester herunder SD WAN i hele verden, og som herigennem har stor erfaring inden for cloud-teknologier og -tendenser.

Væk er de tider, hvor virksomheder kunne nøjes med at have et par lokale servere stående i kælderen, hvorfra virksomhedssystemerne blev afviklet. I dag ligger stort set alt som tjenester og programmer i skyen, ofte referet til som SaaS – Software as a Service – og det er der virksomhederne er nødt til at være.

Med cloud-teknologi kan alle virksomheder få adgang til værktøjer som ellers før var forbeholdt de helt store, uden at du skal ud og investere store summer
Kim Bahir Andersen

”Med cloud-teknologi kan alle virksomheder få adgang til værktøjer som ellers før var forbeholdt de helt store, uden at du skal ud og investere store summer. På den måde bliver IT demokratiseret og det skaber en bedre konkurrence, fortæller Kim Bahir Andersen, medlem af. Dansk ITs erhvervsudvalg.

Det betyder, at cloud-teknologien giver masser af spændende muligheder til virksomhederne, muligheder for let at kunne tilpasse sig i en verden der er i konstant forandring.

Cloud-teknologien er med til at give ­virksomheder en mulighed for at blive mere produktive og rentable
Søren Wiinholt-Petersen

”Cloud-teknologien er med til at give virksomheder en mulighed for at blive mere produktive og rentable, de kan forbinde kunder og samarbejdspartnere tættere til sig selv, men det stiller krav til forretningsmodellen. Se bare på Toys R’ Us, en legetøjskæde der gik konkurs i december, den måned på året, hvor netop den type butik burde have haft rygende travlt. Den slags eksempler viser at detailkæden er ekstremt truet af onlinehandel, og at de skal have deres forretningsmodel med,” fremhæver Søren Wiinholt-Petersen.

Alt ligger i skyen

Noget af det som cloud-teknologien kan, er at give virksomheder muligheden for at indføre nye teknologier og tjenester i små trin, og løbende lave en udskiftning som behovet opstår.

Men det stiller også virksomhederne overfor nogle udfordringer, for når alt ligger i skyen, så betyder det også at virksomhederne er dybt afhængige af internettet.

”Stort set alle kroge af en virksomhed i dag har behov for at være forbundet til internettet, for alt ligger i dag i skyen. Og det betyder at du som virksomhed er nødt til at tænke dig om. For med konstant adgang til internettet kommer der ting du skal tage højde for,” pointerer Søren Wiinholt-Petersen.

En af de ting som Søren Wiinholt-Petersen her tænker på er sikkerheden. For med en konstant adgang til internettet bliver virksomhederne også mere sårbare.

”Før i tiden kunne vi have et lukket miljø med ganske få forbindelser til omverdenen. I dag ligger vores services i skyen, og vi har alle en åben forbindelse til nettet. Alt skal sikres,” påpeger Søren Wiinholt-­Petersen.

Du slipper heller ikke for en vis IT-infrastruktur, for selvom du er online vil der stadig være en del lokale installationer og programmer.
”Og her skal du huske at vedligeholde og opdatere så alt spiller sammen. For alt der ligger online er altid nyeste version, og hvis dine eksisterende programmer og tjenester ikke spiller sammen med de nyeste versioner af dine online-tjenester, så er du jo lige vidt,” siger Kim Bahir Andersen.

Virksomhederne skal også tænke internettet ind i deres IT-infrastruktur, for et dårligt internet giver en dårlig oplevelse for brugerne.
”Mange tænker at ’internet er vel internet’. Men sådan er det ikke, og her hos GTT oplever vi ofte en vis forvirring over, at du som privat kan få en højhastighedsforbindelse til en relativ lav pris, mens en business-forbindelse ofte er dyrere. Men det handler om kvalitet stabilitet og hvorvidt forbindelsen sikrer dig sikker og hurtig adgang til eksempelvis clouden,” siger Søren Wiinholt-Petersen.

Netværk er utrolig komplekst, og derfor mener både Søren Wiinholt-Peteren og Kim Bahir Andersen at cloud-teknologien driver nye forretningsmuligheder og -udvikling for virksomhederne.

”Nøgleordet for cloud-teknologi er effektivitet og fleksibilitet, og det skal ruste virksomhederne fremadrettet, derfor har vi hos GTT særligt fokus på at tilbyde fleksible og sikre cloud netværksforbindelser som kan forbinde kunder til organisationer globalt og til hvilken som helst applikation i skyen,” slutter Søren Wiinholt-Petersen.

 

Kim Bahir Andersen, medlem af. Dansk ITs erhvervsudvalg

Søren Wiinholt-Petersen, Senior Vice President hos GTT Communications Inc i Norden