Sponseret af VP Securities

Et samarbejde med et fintech-startuppet kræver, at den unge virksomhed forstår, hvordan en større virksomhed fungerer – men det gælder i høj grad også den anden vej, siger Maria Hjorth: ”Når man som moden virksomhed har dialog med fintechs, skal man være hurtig til at melde ud, om det har interesse eller ej – for de har ikke en evighed. Vi skal have respekt for, at de sidder ganske få mennesker, som ikke nødvendigvis har lang tid til at etablere noget, hvis det ikke skaber omsætning.”

VP Securities: Fokus på fremtidens finansielle infrastruktur

Verdens første digitale værdipapir-central blev udviklet af VP Securities for 40 år siden. Som en del af deres fokus på fremtidens finansielle infrastruktur deltager virksomheden i dag i ‘Copenhagen Fintech’ for at blive inspireret af og bidrage til unge fintechs.

Selvom de færreste danskere ved det, bruger de digital infrastruktur fra VP Securities, når de i dag handler værdipapirer – uanset om det er gennem deres egen bank eller en digital børsmægler.
Virksomheden skabte nemlig den digitale infrastrukturen til at afvikle handel med værdipapirer i 80’erne som en af de første i verden. Og en stor del af de 180 ansatte på Bryggen i København er stadig it-udviklere den dag i dag.

Vi kan hjælpe med at fremskynde væksten i nogle af disse nystartede virksomheder, og de kan hjælpe med at fremskynde vores innovation
Maria Hjorth, som er CEO i VP Securities

”VP Securities er stadig en teknologivirksomhed. Vores teknologi er ikke så moderne i dag, som den var for 40 år siden, men teknologi udgør stadig kernen i det, vi gør. Vi leverer kritisk, finansiel infrastruktur, og der findes kun én af vores slags i Danmark. Derfor håber vi at kunne bidrage til en fortsat styrkelse af fintech-miljøet herhjemme med vores særlige forretningsmodel,” forklarer Maria Hjorth, som er CEO i VP Securities.

Selvom virksomheden har været nyskabende, skal den teknologisk blive ved med at flytte sig fremad. De har erkendt, at det ikke er alt, de skal udvikle selv – udviklingen går simpelthen for hurtigt. Derfor har de indgået et samarbejde med Copenhagen Fintech, så de kan lade sig inspirere af og samarbejde med unge fintech-virksomheder.

”Vi kan hjælpe med at fremskynde væksten i nogle af disse nystartede virksomheder, og de kan hjælpe med at fremskynde vores innovation,” siger Maria Hjorth.

Fintech-samarbejde skal bygges ind i strategien

En del af VP Securities strategi for innovation er at involvere sig i fintech-miljøet. Her bruger de Copenhagen Fintech som en vigtig platform, hvor de både kan møde mere etablerede spillere såvel som startups fra både Danmark og flere af verdens førende fintech-hubs.

”Som en del af vores strategi ønsker vi at komme tættere på virksomheder, der er baseret på nyere teknologi som f.eks. DLT, som kan udfordre og blive en vigtig del af fremtidens finansielle infrastruktur. Både for at få inspiration, men også for løbende at undersøge mulighederne for fælles forretningsudvikling,” siger Maria Hjorth.

Strategien indeholder både ambitioner om samarbejde og ressourcer til at føre dem ud i virkeligheden. En strategi som VP Securities’ nye ejere – den paneuropæiske handelsplatform Euronext – også følger. De samarbejder allerede med en række andre finansielle organisationer og ejer blandt andet blockchain-startuppet Liquidshare.

”Heldigvis har vores nye ejere den samme strategi omkring innovation og fokus på fintech-miljøet. Og de nye ejere vil kunne gøre os endnu mere interessante som samarbejdspartnere, fordi vi i større grad kan arbejde på tværs af landegrænser,” siger Maria Hjorth.

Man kan ikke bygge alting selv

Men hvorfor er det overhovedet interessant for etablerede fintech-virksomheder som VP Securities at holde øje med, hvad unge fintechs beskæftiger sig med?

”Jeg tror efterhånden, at det er gået op for de fleste, at den mængde af innovation der foregår i øjeblikket, er der ikke nogen, der kan følge med til selv. Derfor er det interessant for de etablerede spillere at tappe ind i et økosystem – for man skal ikke bygge alt fra bunden selv,” siger Thomas Krogh, CEO for Copenhagen Fintech.

Han mener, at det for de etablerede spillere handler om at identificere egne stærke og svage sider. Kender man dem, har man et godt udgangspunkt at søge interessante, nye samarbejdspartnere og teknologier, som kan påvirke ens eget forretningsområde.

”Noget er kerneforretning, men der er også en masse ting, som etablerede virksomheder i virkeligheden ikke ved. Det har de brug for at søge inspiration og konkrete partnerskaber for,” siger Thomas Krogh, og fortsætter:

”Alting sker jo i samspil. Den vigtigste forudsætning for at lykkes er, at tilgangen er åben overfor at lære og samarbejde – ligesom Maria og VP Securities har været eksponent for. De ved, hvad de kan, og hvor de kommer fra, men de kender også deres egne begrænsninger. Og det er et godt første skridt, for hvis svaret altid er, at det kan man bygge selv, så er det svært at skabe et samarbejde.”

Mindre disruption – mere samarbejde

Hele startup-området har i årevis været præget af en fortælling om disruption: Unge universitets-dropout som kæmper for at vælte etablerede virksomheder i støvede brancher. Men Maria Hjorth ser ikke kun fintech-startups og VP Securities som potentielle konkurrenter.

“Vi skal have fokus på de områder, hvor vi er komplementerende virksomheder. Der hvor begge parter kan styrke udviklingen via samarbejde. Vi kan lære af deres mindset og måde at bruge nye teknologier, og vi kan være med til at skalere deres forretningsudvikling, hvis vi kan se et fælles behov,” siger Maria Hjorth og fortsætter:

“Samarbejdet med Copenhagen Fintech giver os mulighed for at møde både danske og internationale startups, der arbejder med finansiel infrastruktur, og invitere dem til vores kontorer, så vi kan lære af deres erfaringer og forretningsmodeller. Vi får et inspirerende indblik, og vi kan lære meget af, hvordan de fungerer, hvordan de skalerer og det tempo, som de er i stand til at lancere nye produkter og services. Og som den eneste CSD (værdipapircentral red.), der deltager i dette økosystem, håber vi også at kunne være med til at styrke netværket med vores forretningsmodel og erfaringer.”