Louise Ferslev, CEO of stifter af MyMonii

Fintech Junior: En ny kamp om de unge bankkunder er startet

Både etablerede banker og nye fintech-startups kæmper om de unge bankkunders gunst med digitale tilbud. En kamp der kommer til at handle om meget mere end bare at skabe loyalitet.

En liste med pligter, som kvalificerer ungerne til at få lommepenge, er ingen ny opfindelse. Men fintech-startuppet MyMonii har puttet listen ind i en app og tilføjet et betalingskort, så børnenes oplevelse med lommepengene bliver digital.

”Forældrene kan give faste lommepenge ugentligt eller månedligt og tilføje opgaver som at slå græsset eller gå med hunden. Pengene går direkte ind i opsparingen, som børnene kan bruge i butikker med deres eget betalingskort,” forklarer Louise Ferslev, CEO og founder af MyMonii og fortsætter:

”Det var så dejligt simpelt med mønter og sedler, fordi det var super håndgribeligt. Digitale penge er bare sværere at forstå, og derfor skal børnene træne sine pengeevner tidligt.”

Louise Ferslev fra MyMonii

Setuppet omkring lommepenge er virksomhedens nye premium-model for børn fra 8 år og opefter. Siden lanceringen for to måneder siden, har mere end 1000 brugere oprettet sig. Og MyMonii er langt fra de eneste, der satser på at bygge fintech-produkter, der skal vinde de unge brugere.

Fornyet fokus på de unge

Rasmus Klump-sparebøssen og Pondus-kontoen har i årtier knyttet børn til banken fra en tidlig alder. Men med tilbud som ’Young Money’ og ’Pengeklog’ er de etablerede banker trådt ind i den digitale tidsalder – med app-løsninger der har tilknyttet kort eller bankfunktioner til de mindste.

Noget af det, vi gør anderledes, er en anerkendelse af, at det er en målgruppe, som faktisk har ret til at råde over deres egne penge
Christina Vestergaard, Director of Product Management i Lunar

Fintech-branchen kæmper dog også om de unges gunst. Foruden MyMonii har også neobankerne Revolut og Lunar lanceret tilbud målrettet det yngre segment. For danske Lunar har målet fra start været at ramme de unge, men nu inviterer de også de 15-17-årige indenfor i den digitale bank.

”Mange banker ser på de unge med det langsigtede perspektiv, men vi satser også på de helt unge på den korte bane: Som relativt ny bank er præcis den her målgruppe super spændende for os at komme til at lære af. Vi håber, at vi kan udvikle os sammen med dem og forhåbentlig ramme markedet endnu bedre – så udviklingen sker ‘udefra og ind’ i stedet for ‘indefra og ud’,” forklarer Christina Vestergaard, som er Director of Product Management i Lunar.

Lunar forventer ikke at tjene penge på den nye målgruppe her og nu – det er først på lang sigt. Men det kommer kun til at ske, hvis de tager målgruppen seriøst.

”Vi mener, at vi tilbyder et produkt, som er mindst lige så attraktivt – hvis ikke mere – for netop den her målgruppe. Det taler generelt ind i vores overordnede vision om, at man som bruger selv skal have muligheden for at vælge bank, og den præmis gælder også som ung,” siger Christina Vestergaard.

Bank på de unges præmisser

Fintech-virksomheder og neobanker har typisk et smallere produkttilbud, end de etablerede banker. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, når målgruppen er juniorerne.

”Selvom dine forældres behov potentielt er bedst dækket af en større bank, kan det godt være, at vi kan opfylde dine behov bedre. Noget af det, vi gør anderledes, er en anerkendelse af, at det er en målgruppe, som faktisk har ret til at råde over deres egne penge. Vi tilbyder altså et bankprodukt, hvor de kan være kunde uden en direkte relation til deres forældre,” siger Christina Vestergaard.

MyMonii ser heller ikke de unges behov som en forlængelse af forældrenes bankforetning. Produkterne skal udvikles på de unges præmisser – ikke som et tilbud børnene får, fordi de voksne efterspørger det.

”Bankernes kerneområde er alt muligt andet end børn. Flere kommer med tilbud til børn og unge, men de fleste gør det mest for forældrenes skyld. Traditionelle banker ligger et produkt ind på hylden, og så gør de ikke så meget mere ved det. Men produkterne, som kommer fra os og nogle af challenger bankerne, kan ikke finansieres af forældrenes huslån – derfor bliver de nødt til at være så gode, at de unge vælger os aktivt til,” siger Louise Ferslev fra MyMonii.

Med den integrerede opgaveliste og et fokus på at uddanne børnene i penge, er det indtil videre lykkedes MyMonii at tiltrække 1000 betalende brugere på to måneder. Derfor er strategien også fortsat at satse benhårdt på børnenes behov frem for forældrenes.

”Hele pointen med MyMonii er, at børnene føler sig selvstændige – men selvfølgelig kontrolleret af forældrene, så det ikke løber løbsk,” siger Louise Ferslev.

Mere end bare loyalitet

At der er en interesse i markedet for nye junior-produkter, kan både Lunar og MyMonii bekræfte. Antallet af brugere er steget markant siden Lunar åbnede sin bank for de 15-17-årige, som i dag udgør en femtedel af nye brugere. Og med 1000 betalende brugere har MyMonii fået ret i, at der faktisk også er en betalingsvillighed i segmentet.

”De unge er blevet negligeret i mange år. For 3-4 år siden havde det ikke ændret sig, siden jeg selv var 13-14 år, men nu sker der rigtig meget, og det er jo mega fedt. Jo flere, der kommer ind og satser på de unge, jo bedre – for det hjælper jo også til at modne området,” siger Louise Ferslev.

Og hun er sikker på, at de mange nye produkter, der strømmer til markedet lidt nu, kommer til at handle om meget mere end bare at gøre børn til loyale kunder indtil de får voksne bankbehov.

”Den gamle måde, hvor man overtager sine forældres bankrådgiver, det kommer til at forsvinde. Derfor er det også bare et sindssygt spændende space at være i lige nu, fordi der sker virkelig meget. Bankerne bliver virkelig udfordrede, men jeg tror bare ikke, de har forstået, hvor udfordrede de egentlig er. Der kommer bare nogle, som tilbyder nogle fede brugeroplevelser og kan rykke hurtigt,” siger Louise Ferslev.