Fintech i alting: Finansielle værktøjer spreder sig til hele erhvervslivet

Nye fintech-opfindelser vinder ikke kun indpas i den finansielle sektor. Fintech-virksomhederne har gjort mange af de finansielle værktøjer tilgængelige på nye måder, og den nye værktøjskasse spreder sig til flere og flere sektorer.

Når landmænd skal handle korn, har det traditionelt foregået gennem et grovvareselskab, som står for at formidle kontakten mellem sælger og møllen, malteriet eller husdyrsproducenten. Men den model er startuppet Commoditrader i gang med at udfordre med en digital markedsplads, hvor mere end 2.000 landmænd og handelshuse kan handle direkte med hinanden.

Ideen opstod, da stifteren Ida Boesen selv arbejdede med køb og salg af landbrugsprodukter på det internationale marked. Men selvom virksomheden er udsprunget af landbruget, var hun og hendes makker Julie Koch Fahler også fra start klar over, at der er brug for finansielle kompetencer i virksomheden.

 

”Selvom grundfokus for platformen er at digitalisere handlen med korn og grovvarer, har vi fra start haft en klar bevidsthed om, at integration af finansielle tjenester er essentielt for at opnå en digitaliseret handel,” forklarer Ida Boesen.

Selvom platformen er tiltænkt landbruget, balancerer den mellem agtech og fintech. Sidste år vandt Commoditrader prisen som ”Årets Startup” ved New Nordic Fintech Startup Awards, og senest har startuppet fået Simon Haldrup med ombord, der kommer fra en chefstilling i Danske Bank, for at styrke de finansielle kompetencer.

”Det vigtigste er, at man har snuden nede i den branche, man er i. Vi har udviklet sammen med landbrugsbranchen og været meget specifikke på den branche, for ellers tror jeg, det er svært at få en markedsplads op at stå. Men samtidig har vi hele tiden vurderet, hvor meget finansielt vi skal vi have ind: Skal vi forsikre, skal vi have finansiering med, skal vi have kreditvurdering på platformen? Vi bevæger os hele tiden mellem de to verdenen,” siger Ida Boesen.

Selvom Commoditrader identificerer sig mest med landbruget, som udgør brugerne på platformen, er hun også bevidst om, at fintech-værktøjskassen er afgørende for virksomheden.

”Vi ser klare muligheder for at skabe merværdi for vores brugere ved at skabe og integrere en lang række finansielle tilbud omkring platformen. Jeg tror generelt, at mange forretninger kommer til at have et element af fintech i sit tilbud – parallelt til eller i partnerskab med de “rene” fintech-virksomheder,” siger hun.

Fintech på vej til alle brancher

Det er ikke kun landbruget, der er blevet ramt af fintech. De nye værktøjer spreder sig i øjeblikket, fortæller Christian Hanibal, som er digitaliseringspolitisk chef i DI Digital.

”Fintech i sig selv har jo været en fantastisk spændende branche gennem mange år efterhånden. Det har revolutioneret en traditionel branche inden for finans. Det, som er spændende nu, er, at de værktøjer og ideer, som branchen har udviklet, begynder at komme det brede erhvervsliv til gavn,” siger han.

Ligesom robotter og IOT-sensorer ikke længere er begrænset til sin egen kategori, er fintech på en rejse væk fra bankernes indre. Betalinger flytter ud i hænderne på alle slags virksomheder på nye måder. Digital økonomistyring integrerer med banken og nye finansieringsmuligheder som crowdfunding begynder at fylde mere. Og han mener kun, vi har set toppen af isbjerget.

 

FOTO: Hans Søndergaard

Christian Hanibal, digitaliseringspolitisk chef i DI Digital

”Det er ikke fuldstændig mainstream endnu, men det bliver mere og mere udbredt at bruge de her værktøjer, som er kendt fra fintech-verdenen, i mere traditionelle virksomheder i takt med, at de bliver mere digitaliserede. Værktøjerne kan pludselig hjælpe vognmanden eller savværket med at drive sin forretning nemmere, smartere og billigere,” siger Christian Hannibal.

Mærkattet mister sin mening

Startuppet Crediwire kommer fra kernen af fintech-miljøet, men det betyder ikke, at kunderne behøver at interessere sig for fintech.

I bund og grund har virksomheden udviklet en platform til finansiel optimering, som hjælper virksomheder i alle brancher. Ved at gøre finansiel data lettilgængelig for virksomhederne, skaber platformen et overblik og et mere smidigt samarbejde med bank og revisor.

”Hele præmissen er, at virksomhederne har brug for konkret viden for at kunne tage bedre beslutninger. Med mere viden og bedre beslutninger kan vi hjælpe virksomhederne til at drive en stærkere forretning på en lettere måde, end det tidligere har været muligt ,” fortæller Nicholas Meilstrup, CEO i Crediwire.

Platformen beregner nøgletal og sammenligner med andre virksomheder i samme branche. Når indsigten er indsamlet og struktureret, er det muligt at handle konkret på den nye viden sammen med bank eller revisor – uanset om det er salget, driften eller noget helt tredje, hvor virksomheden performer dårligere end resten af branchen.

”Den slags data har tidligere kun har være tilgængelig for store virksomheder – det har kun været de helt store virksomheder, der har råd til at indsamle den data i realtid, som vi nu stiller til rådighed for alle,” siger Nicholas Meilstrup.

Og derfor er det i bund og grund måske heller ikke så vigtigt, om kunderne kalder den nye teknologi for fintech eller ej.

”I virkeligheden er vi bare interesserede i, at skabe det bedste værktøj, der kan hjælpe virksomhederne og deres rådgivere. Vi udspringer af fintech, men om vi er fintech, økonomistyring eller noget helt tredje, er sådan set ikke det centrale. Det centrale er at hjælpe og skabe værdi,” siger han.