Sponseret af Smuk-Beton ApS

Foto: Smuk-Beton ApS

Smukt, holdbart og bæredygtigt beton

Det er holdbart og smukt og tillader hverken ukrudt eller flisepest at slå rod. Jørgen Enggard fra Smuk-Beton ApS vil erstatte fliser, brosten og asfalt i det offentlige rum og hos private med dekorativ specialbeton. Og han er godt på vej.

Jørgen Enggard erkender, at han med sin baggrund i virksomheden ­Alge-Stop ApS, nok er mere opmærksom på belægningsoverflader, end de fleste andre.

Måske var det derfor, at han for fire år siden på en tur til Spanien, blev opmærksom på den mønstrede specialbeton, der på mange fortove og stier havde erstattet fliser og brosten.

Betonen var nemlig ikke bare smukt struktureret og formet i alverdens fantasifulde mønstre og med forskellige farvespil – den var også herligt fri for flisepest, kørespor, væltede- og underminerede fliser og viften af andet ugræs, der ellers gør belægninger mindre kønne med tiden.

”Jeg synes, det var en rigtig smart og miljøvenlig løsning, som kunne overflødiggøre ukrudtsbekæmpelse hos alt fra kommuner til boligselskaber og private, siger Jørgen Enggard, og nævner, at ­teknikken er udviklet i USA i 1920’erne, og efterfølgende udbredt til mange lande. Alene i England er metoden indenfor de seneste ti år blevet voldsomt populær.”

Oplagt løsning for kommunerne

Efter kurser i udlandet og rekruttering af en engelsk ekspert, har Smuk-Beton ApS i dag udført en lang række projekter for både private og offentlige kunder. Sidstnævnte kategori inkluderer bl.a. nye helleanlæg i Vejle Kommune.

Foto: Smuk-Beton ApS

For landets kommuner er fordelene ved specialbeton nemlig til at få øje på, ­siger Jørgen Enggard.

” Kommunerne er jo alvorligt udfordrede, fordi de ikke må bruge sprøjtemidler til ukrudtsbekæmpelse. Man forsøger så i stedet at dampe eller brænde det væk, hvilket også belaster miljøet samt koster en masse penge. Med vores beton, der udstøbes på stedet og coates, slipper man derimod helt for ukrudt.”

Sikrer adgang til kloak og kabler

På Have & Landskab 19, som virksomheden netop har deltaget i, var der da også stor interesse for produktet. Messen var også en kærkommen lejlighed til at få korrigeret et par misforståelser:

Foto: Smuk-Beton ApS

”Nogle tror, at det med støbte fortove bliver umuligt at komme ned til underliggende ledninger og rør. Men det er ikke noget problem, for vi laver alligevel dilatationsfuger med maksimalt fire meters mellemrum og istøber desuden nedsænkede kroge. Dermed kan en hel sektion flyttes, som havde det været én stor flise.”

Stort potentiale

De nævnte forhold, samt det faktum at den kvarts-forstærkede overflade er ekstremt slidstærk, får Jørgen Enggard til at tro på en stor fremtid for produktet.

Direkte adspurgt vurderer han f.eks. at alle helleanlæg i Danmark indenfor en overskuelig årrække vil være erstattet af specialbeton.

”Det er jeg ret overbevist om, fordi betonen er en miljøvenlig løsning og fordi, den med sin coating kan modstå både salt, vand og frostsprængninger, der ellers er traditionel betons værste fjende.”