Ganske som så mange andre brancher er byggebranchen netop i disse år i gang med en digitaliseringsproces. Sammenlignet med andre brancher er udfordringen imidlertid, at byggeriets værdikæde er sammensat af meget forskelligartede virksomheder med lige så forskellige forudsætninger for at træde ind i det digitale samarbejde. Et samarbejde, der imidlertid er essentielt.

Bedre samarbejde i byggebranchen er fundamentet for digitalisering

Den danske byggebranche er præget af stor diversitet. Det er et af de helt store benspænd for den digitaliseringsproces, der er så nødvendig med henblik på at øge effektivitet og indtjening. Derfor er det vigtigt, at branchen bliver bedre til at samarbejde og at løfte opgaven gennem en fælles indsats.

Ganske som så mange andre brancher er byggebranchen netop i disse år i gang med en digitaliseringsproces. Sammenlignet med andre brancher er udfordringen imidlertid, at byggeriets værdikæde er sammensat af meget forskelligartede virksomheder med lige så forskellige forudsætninger for at træde ind i det digitale samarbejde. Et samarbejde, der imidlertid er essentielt.

Indtjeningen i branchen er lav, og det samme gælder effektiviteten. Det fremgår af DI Byggeri analysen ”Sammen om fremtidens byggeri”, og potentialet for såvel bedre lønsomhed som højere kvalitet i byggeriet er åbenlyst. Blandt andet derfor er de digitale værktøjer så vigtige. Men hvad skal der egentlig til, før end digitaliseringen når helt ud i alle ender og kanter af branchen?

Vigtigt at være progressiv

”Hvis vi for alvor skal have åbnet den digitale værktøjskasse, gælder det om at have det rigtige fokus. Der er ikke megen vision i at investere i nye værktøjer for at spare penge. Til gengæld er det ekstremt vigtigt at have en progressiv investeringsstrategi, der kan danne fundamentet for en udvikling af kerneforretningen og måske endda udvikling af helt nye forretningsområder”.

Det er ekstremt vigtigt at have en progressiv investeringsstrategi, der kan danne fundamentet for en udvikling af kerneforretningen og måske endda udvikling af helt nye forretningsområder,
Karsten Hjarsø, CEO Jensen Gruppen

Det siger af Karsten Hjarsø, der er administrerende direktør i Jensen Gruppen, hvor man selv har taget netop den medicin. Men det alene løser ikke branchens udfordringer. Branchens aktører skal blive meget bedre til at samarbejde på tværs af de mange faggrupper med hver deres særinteresser. Det er en problemstilling, som blandt andre souschef i DI Byggeri, Elly Kjems Hove kender til.

Anbefalet til dig: Paneldebat: “Er digitalisering fremtidens fundament i byggeriet?

Konkurrencekraften skal styrkes

”Den digitale omstilling er lidt af en brændende platform, for det gælder om at komme i gang nu, hvis man ikke allerede er det. Men branchen er presset, og mange virksomheder tænker mest på sig selv. Hvis konkurrencekraften for alvor skal styrkes, er det imidlertid vigtigt med samarbejde”, siger Elly Kjems Hove og understreger, at tværgående og datadrevne beslutninger er vigtige for den danske byggebranches udvikling.

Den digitale omstilling er lidt af en brændende platform, for det gælder om at komme i gang nu, hvis man ikke allerede er det,
Elly Kjems Hove, Underdirektør DI Byggeri

Det synspunkt er Anders Holm Jørgensen helt enig i. Han er landechef i Unit4, som blandt andet leverer målrettede ERP-løsninger til entreprenørerne i byggebranchen.  Men han ser endnu en stor udfordring, nemlig at byggebranchen rummer en række leverandører med proprietære løsninger, der kan opfylde meget specifikke behov. Udfordringen er derfor at få dem til at tale sammen på tværs af værdikæden.

Læs også: Digitalisering er fundamentet for god økonomi og sund konkurrenceevne

Kludetæppet skal smides på porten

”I min optik er analogien, at vi skal væk fra kludetæppet og i stedet satse på det ensartede væg-til-væg-tæppe. Som softwarebranche har vi helt klart et ansvar for at løfte digitaliseringsprocessen et niveau op med henblik på at informere om, hvad teknologien kan og på den måde være med til at opdrage byggebranchen”, siger Anders Holm Jørgensen. Det nytter altså ikke blot at digitalisere de processer, der blev brugt i går.

I min optik er analogien, at vi skal væk fra kludetæppet og i stedet satse på det ensartede væg-til-væg-tæppe. Som softwarebranche har vi helt klart et ansvar for at løfte digitaliseringsprocessen et niveau op med henblik på at informere om, hvad teknologien kan og på den måde være med til at opdrage byggebranchen,
Anders Holm Jørgensen, Landechef Unit4

Han siger videre, at den Best Practise, som softwareindustrien tilbyder byggebranchen, ikke har været god nok. Det er vigtigt at få rettet op på, hvis det skal blive både lettere, billigere samt ikke mindst mindre risikofyldt at begynde den digitale rejse. Sammen med Karsten Hjarsø fra Jensen Gruppen understreger Anders Holm Jørgensen derfor vigtigheden af, at virksomhederne sætter sig ned og laver en strategi for digitaliseringsprocessen.

Anbefalet til dig: Paneldebat: “Er digitalisering fremtidens fundament i byggeriet?

Branchen har et fælles ansvar

”Fundamentet for forretningen skal være i orden, hvilket blandt andet vil sige, virksomheden skal sørge for at definere sin egen hjemmebane og koncentrere sig om det, man er god til. Det kan man som entreprenør vinde mange projekter på, og dernæst handler det så om at identificere de digitale værktøjer, der kan hjælpe på rette vej”, siger Anders Holm Jørgensen.

Han føjer til, at eksempelvis de mindre entreprenørvirksomheder bør tage hinanden i hånden og gå sammen om at blive digitaliseret. Det man sagtens lade sig gøre efter det kendte 80/20 princip, hvor man kan nå 80 pct. af vejen ved en fælles indsats og holde de sidste 20 pct. – der hvor den enkelte virksomheds konkurrencefordel ligger – tæt til kroppen. Det gælder om at tage et fælles ansvar understreger Anders Holm Jørgensen.

Tags: ,
Debat: Er digitalisering fremtidens fundament i byggeriet?
Danske entreprenørvirksomheder går tilsyneladende glip af et ikke uvæsentligt forretningspotentiale – på trods af at mange digitale værktøjer allerede ér klar til brug. Klar til at øge digitaliseringsgraden i den enkelte virksomhed inden for byggeriet.
Men digitalisering er ikke nødvendigvis så rosenrødt, som det lyder. Med muligheder følger en række udfordringer.
Moderator Christiane Vejlø tager os igennem 45 minutters paneldebat, hvor Karsten Hjarsø fra Jensen Gruppen, Elly Kjems Hove fra Dansk Industri og Anders Holm Jørgensen fra Unit4 sætter fokus på øget digitalisering af den enkelte entreprenør virksomhed.
I debatten adresserer vi tre overordnede emner:
  • Hvor er vi lige nu og hvad er udgangspunktet?
  • Hvad er der egentlig af muligheder og hvad kan vi hente ved digitalisering?
  • Hvad er det vi skal gøre og hvordan handler vi her fra?

Hvornår? Webinar On Demand.

Få adgang og se debatten: Klik på linket her