ETF’er for begyndere – hvornår giver det mening?

De fleste privatinvestorer – nye eller erfarne – er efterhånden stødt på begrebet ETF, når de leder efter egnede investeringer. Og især hos nye investorer rejser netop det spørgsmål sig ofte. Er ETF’ere en egnet investering for den pågældende investor? Det ser vi nærmere på i denne artikel, hvor vi kommer ind på, hvornår investering i ETF’ere giver mening, og hvornår det ikke gør.

Spred risikoen med ETF-investering

En af fordelene ved at investere i ETF’ere er, at du nemt kan sprede din risiko. Et eksempel kan være, at du har 10.000 kr. at investere for, og du er interesseret i at investere i hele C25-indekset på Nasdaq Copenhagen, da du tror på dansk vækst i fremtiden. Med 10.000 kr. vil en vægtet spredning betyde væsentlige procentuelle omkostninger, da du vil skulle købe 25 forskellige værdipapirer.

Det kan du undgå, hvis du i stedet investerer via en ETF, der dækker over indekset. Her bliver din investering automatisk spredt ud over indekset, men reelt set ejer du ”kun” ét værdipapir, der repræsenterer hele indekset.

Ulempen ved at sprede risikoen med ETF’ere

Der er dog også en ulempe ved at sprede risikoen med ETF’ere – eller andre værdipapirer for den sags skyld. Når du investerer i ETF’ere, er det nemlig ikke kun din risiko, der bliver begrænset; det gør dit afkastpotentiale også. Det er klart, at jo flere aktier du ejer, jo mindre udgør en enkelt raketaktie i din samlede portefølje. ETF’ere er derfor som udgangspunkt ikke for dig, der gerne vil opnå et ekstraordinært højt afkast, men i stedet for dig, der leder efter et stabilt afkast.

Stort udvalg af ETF’ere til lave omkostninger

Der findes et stort udvalg af ETF’ere, der dækker over alt fra indekser til råvarepriser og meget andet, og på den måde giver ETF’ere dig mulighed for at investere bredt i en lang række forskellige aktiver. Er du nysgerrig efter at kende dine præcise muligheder ift. investering i ETF’ere, kan du se mere her.

Til sidst er det også værd at nævne, at ETF’ere generelt har lavere omkostninger sammenlignet med f.eks. aktivt forvaltede fonde, hvilket uden tvivl har bidraget til denne investeringstypes succes. Det skyldes blandt andet, at det har vist sig, at ETF’ere ofte gør det fuldt ud lige så godt som aktivt forvaltede fonde – og ofte bedre, da fondene ganske enkelt ikke kan udkonkurrere ETF’erne grundet fondenes højere omkostninger. Det er værd at tænke over næste gang, du skal vælge mellem en ETF eller en investeringsforening.