Dette indhold er sponsoreret

Da Steve Jobs skjulte Porscherne og fik investeringen

Steve Jobs er nok bedst kendt som manden bag Apple og faderen til iPhone, iPad og MacBook’en. Han er en af de mest legendariske forretningsfolk, den her verden nogensinde har set til og skabte en moderne revolution indenfor både computerteknologi, musikindustrien og mange andre industrier, som blev disruptet af den nu afdøde Apple-stifter. Men faktisk var Steve Jobs ikke kun en gudsbenådet forretningsudvikler – han var også en ganske fornuftigt forhandler og skaffede sig store investeringer til forskellige virksomhedsprojekter.

I denne artikel fortæller vi kort historien om, hvordan Steve Jobs og hans partner i software-firmaet NEXT gemte på et tidspunkt før Apple’s succes gemte deres Porscher væk for at signalere, at de ingen penge havde. Det endte med at give dem en investering på 20 millioner dollars fra erhvervsmanden Perot. For en ting er ganske sikker – uanset om man lever af at sælge computere, udvikler software eller Leasing af biler, så kan vi alle sammen lære noget af Steve Jobs. Han lærte hele verden at tænke anderledes, og i denne lille anekdote kan du få et indblik i hans tankegang.

Fik besøg af investorer – gemte Porscherne væk

Før Steve Jobs blev verdenskendt for sin succesvirksomhed Apple, havde han gang i mange forskellige projekter med virksomheder. Et af dem var med IT-udvikleren Randy Adams i virksomheden NEXT. Virksomheden var i høj vækst, men manglede både kapital og rådgivning i forhold til, hvor virksomheden skulle styres henad. Derfor kontaktede Jobs og Adams erhvervsmanden Ross Perot og spurgte om han var interesseret i at investere i deres virksomhed. Men før Perot kom på virksomhedsbesøg havde både Jobs og Adams erhvervet sig to Porsche-biler, som holdte i deres indkørsel. Disse biler blev beordret væk fra indkørslen af Jobs, for at det skulle se ud som om, at de ingen penge havde, men blot var hårdt prøvede iværksætter. Det skulle vise sig at være en rigtig god idé, for da Perot ankom fik han netop det indtryk af virksomheden, som Jobs håbede på.

Endte med en investering på 20 millioner dollars

Det endte nemlig med, at Ross Perot investerede hele 20 millioner dollars i NEXT, der dermed skaffede den fornødne kapital til at fortsætte eventyret. Måske ikke udelukkende fordi, at Ross Perot ikke fik øje på Porscherne i indkørslen, men det er i hvert fald sikkert, at han fik et andet indtryk af virksomheden, da han troede, at ejerne bag ved ingen biler eller penge havde. NEXT blev senere en fiasko, men Jobs fortalte i flere interviews, at selvom de endte med et underskud på 12 millioner dollars, så var det det, der reddede Apple fra at gå bankerot, fordi Jobs kunne trække på hans erfaring fra NEXT.

 

Derfor skal man huske, at selvom man har tjent en smule penge, så skal man stadig være god til at forhandle med investorer, når de kommer på besøg for at investere penge. Havde Perot nu ankommet og set Jobs og Adams’ fine Porscher holde i indkørslen, så er det ikke sikkert, at der havde været en investering – eller at værdisætningen havde været en anden.